12 Mart 2016 Cumartesi

Oracle Data Integrator 12c Mimarisi

Giriş

Oracle Data Integrator (ODI) 12c,  merkezi bir metadata repository etrafında birlikte çalışan çeşitli bileşenler üzerine inşa edilmiştir. 
Bu bileşenler;
  • Graphical modules
  • Runtime agents:Tasarım zamanında, developerlar tasarlamış oldukları iş kurallarından senaryolar üretir. Bu senaryoların kodu, run-Time Agent ile repository'den aınır. bu agent sonra veri server'ına bağlanır ve server üzerindeki kod execution'ları yönetir..
  • Web-based interfaces

Mimariye Genel Bakış

   Oracle Data Integrator Mimarisi, modüler repository etrafında organize edilmiştir. Modüler repository'e client-server modunda componentler(bileşenler) ile  erişilebilir.örneğin  tamamen Java ile kodlanmış ODI Studio ve execution Agents ile erişilebilir. 

    Mimari, ayrıca web tabanlı bileşenler(componentler) de içerir. Örneğin Management Pack for Oracle Data Integrator.  Management Pack for Oracle Data Integrator,  Oracle Enterprise Manager Cloud Control altyapısı veya the ODI Console ile entegre edilebilir. ki bu bir web interface üzerinden kullanıcıların, metadata bilgilerini erişimesini sağlar.

ODI Studio 

ODI Studio,  ODI  yönetmek için 4 grafiksel navigator sağlar: Designer, Operator, Topology ve Security. ODI Studio, graphical user interface'lerini kullanmak için kolaylık sunar ve çeşitli platformlar üzerine kurulabilir örneğin windows veya Linux.
ODI Studio Navigator'leri aşağıda belirtilmiştir
  • Designer: Veri bütünlüğü ve veri dönüşümü için bildirime dayalı kuralları tanımlar. Geliştirilen tüm projeler  bu modüllde yer alır. Designer modülü, veritabanı ve metadata uygulamalarının import edildiği ve tanımlandığı yerdir. Designer modülü, ürün için load planı veya veri bütünlüğünü senaryolarını üretmek için metadata ve kurallarını kullanır. Bu modül, metadata yöneticileri ve developer'lar için çekirdek modüldür.  
  • Operator: Production'da  veri bütünlüğü süreçlerini görüntüler ve yönetir. Operator'ler için tasarlanmıştır ve hata sayıları ile execution log'larını gösterir.
  • Topology: Topoloji, altyapının fiziksel ve mantıksal mimarisini tanımlar. 
  • Security: Kullanıcı profillerini, rollerini ve izinlerini yönetir. Security ayrıca nesnelere ve özelliklere erişim yetkisi atayabilir. Security yöneticileri genellikle bu modülü kullanır

Runtime Components: The Agents  

Çalışma zamanında, Agent 
  • ODI session'larının execution'larının koordine eder. 
  • ODI repository de depolanan kodu alır.
  • Çeşitli kaynak ve hedef kaynaklara bağlanır. 
  • Genel veri entegrasyon sürecini yönetir. 
Oracle Data Integrator 12 c  agent'ların 3 tipi vardır.
  • Standalone Agents: Hedef ve kaynak sistemlere yüklenebilir ve bir Java Virtual Machine. gereklidir.
  • Colocated Standalone Agents: Hedef ve kaynak sistemlere yüklenebilir . Oracle Enterprise Manager kullanılarak yönetilebilir ve bir Oracle WebLogic domain ile yapılandırılmalıdır. Oracle WebLogic Administration Server'dan ayrı bir makinede  çalıştırılabilir.
  • Java Enterprise Edition (Java EE) Agents  Oracle WebLogic Server üzerinde dağıtılabilir.  Application server katman özelliklerindende yararlanabilir.
Extract-Load Transform (E-LT) mimarisi ile Agent nadiren herhangi bir dönüşümü gerçekleştirir. ODI Repository'den basitçe kodu alır ve bu kodu yürütmek için veritabanı sunucuları, işletim sistemleri, ya da script motorları  talep eder. Execution tamamlandığı zaman, Agent  execution log'larını repository'de update eder ve hata mesajlarını, execution  istatistiklerini  raporlar. Kullanıcılar  Operator Navigator'ünden  execution log'larını görebilir.




Repositories

Repository ,  bir veya birden fazla master repository  ve tipik olarak birkaç work repository 'den oluşabilir. Bu repository 'ler ilişkisel veritabanı sistemlerinde depolanan tabloların kümesidir. örnek olarak  Oracle, Microsoft SQL Server, IBM DB2 or MySQL.

Master Repository, security bilgileri (user profiles, roles and privileges), topoloji bilgisi(definitions of technologies and servers), ve tüm ODI objelerinin tüm versiyonlarıni içerir.

























Projenin tüm nesneleri work repository'de  depolanır. Work repository'de depolanan bilgiler
  • Models (i.e. metadata):Veri depoları, sütunları, veri bütünlüğü, constraint'ler, etki analizi içerir.
  • Project:Mappings, packages, procedures, folders, knowledge modules ve variable'ları içerir. 
  • Runtime information:Scenarios, load plans, scheduling bilgisi and execution log'ları içerir.
User'lar,  ODI Studio'da Designer ve Operator Navigator'ler ile work repository'nin içeriğini yönetebilir. Çalışma anında agent'da work repository erişebilir. Work Repository sadece  execution information bilgilerini tutmak için kullanılıyorsa bu repository'e  execution repository denir. Bir execution repository'e çalışma anında Operator Navigator, Agents ve  Oracle Enterprise Manager tarafından da  erişilebilir. 

Note: Her bir work repository, her zaman bir ve sadece bir master repository'e bağlıdır.


Şükrü ERGÜNTOP

Author & Editor

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilgisayar Mühendisi mezunuyum 2015 yılından beri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde İş Zekası alanında çalışmaktayım

1 yorum: