Soru 1 :ODI(Oracle Data Integrator) Nedir.
Cevap 1 :Farklı sistemler arasında yüksek hızda veri taşımak için kullanılan ELT(Extract, Load ve Tranform) mimarisine sahip oracle tool'dur.
Soru 2 :ODI'da model ne anlama gelmektedir.
Cevap 2 :Data model, data server'da store edilmiş tablo veri yapısı grubuna karşılık gelmektedir. ODI topology sekmesinde tanımlanmış mantıksal bir şemaya dayanmaktadır ve sadece metadata bilgisini içermektedir.
Soru 3 :ODI'daki repository tipleri nelerdir
Cevap 3 :ODI'da 2 tip repository mevcuttur.
- Master repository: Kurum yada kuruluşlar hakkında bilgilerinin tutulduğu repository'dir. Şirketin IT kaynakları, güvenlik bildirimleri, veri modeli ve versiyonlama bilgileri tutulur.
- Work Repository: Data model ve project'ler üzerinde bulunana bilgileri içeren bir veri yapısıdır. Repository ilişkisel bir veritabanı üzerinde depolanır. Bir master repository üzerinde birden fazla work repository oluşturulabilir ama bir work repository birden fazla master repository ile ilişkili olamaz.
Soru 4 : ODI'da kaç tip variable var?
Cevap 4 : Global ve project olmak üzere 2 tip variable vardır.
Variable, ODI'da tek bir değeri depolayan bir object'dir. Bu değer string, number ve date olabilir. Bu variable, değeri bir mantıksal şema üzerinde çalıştırılan sorgu sonucuna göre update olabilir. Örnek olarak database'den mevcut tarihi ve saati alabilir. Bir variable global olarak veya project içinde oluşturulabilir. Global variable tüm proje'lerde kullanılabilir ama project variable sadece oluşturulduğu projede kullanılabilir.
Soru 5 :Variable'lar nerde kullanılır?
Cevap 5 :Variable'lar tüm oracle data integrator expression'larında kullanılabilir.
- Mapping
- Filters
- Joins
- Constraint
Soru 6 :Oracle Data Integrator'da package nedir?
Cevap 6 : Package, ODI'daki en büyük execution unit'tir yani bir package ile birden fazla işi tek seferde execute edilebilir Örnek olarak birden fazla mapping'i tek bir package'te aynı anda execut etme.
Soru 7 : Load Plan nedir ve kaç tip load plan vardır?
Cevap 7 : Load plan, oluşturduğun scenario'ların execution'larını sırayla, paralel veya koşula bağlı olarak bir çok scenario'yu execute etmek veya çalıştırmak için bir process'tir.
Soru 8 : ODI'da log level tipleri nelerdir ?
Cevap 8 : Notification, error, warning, trace vb.
Soru 9 : ODI'da I$, E$, J$ ve C$ tabloları nedir?
Cevap 9 :
- E$: ODI tarafından oluşturulan geçici bir hata tablosudur. Check Knowledge Module(CKM), tarafında oluşturulur. CKM'e takılan kayıtlar bu tabloya insert edilir.
- J$: Tüm değişikliklerin kaydedildiği tablodur. Değişilik tipi(insert,update,delete) ile beraber değiştirilen kayıtları tutar Journalizing Knowledge Module tarafında oluşturulur.
- I$: Integration Knowledge Module(IKM) tarafında oluturulur. LKM,veriyi C$ tablosuna yükledikten sonra IKM, I$ tablosuna yükler.
- C$:Loading Knowledge Module(LKM) tarafında staging area'da oluşturulur. Source'dan yüklenecek verileri geçici olarak tutar.
Soru 10 :Knowledge Module tipleri nelerdir?
Cevap 10 :
- Reverse Enginering Knowledge Module (RKM):Bu modül, Source database'den tablo ve diğer objelerin metada bilgilerini okumak için kullanılır.
- Loading Knowledge Module (LKM): Source database'deki verileri, staging area'ya yüklemek için kullanılır.
- Integration(Load) Knowlege Module (IKM): Staging area'daki verileri target tablolara yüklemek için kullanılır.
- Check Knowledge Module (CKM): Veri tutarlılığını kontrol etmek için kullanılır.
(Yukardaki şekil http://oditraining.blogspot.com.tr/2014/12/oracle-data-integrator-lkm-ikm-and-ckm.html sitesinde alıntıdır)
- Journalizing Knowledge Module (JKM):Değişikliği takip etmek için source database'den veri değişikliklerinin(update, delete,insert) günlüğünü oluşturmak için kullanılır.
Cevap 11 : Browser üzerinde designer, operator ve topology component'lerine erişmek için kullanılan web tabanlı bir navigator.
Soru 12: ODI'daki component'ler nelerdir ve ne için kullanılır
Cevap 12:
- Designer :Development
- Operator :Monitoring
- Topology :Configuring
- Security :Provide security
Soru 13 : Physical Schema, Logical Schema ve Context arasındaki ilişki nedir.
Cevap 13 : Bu 3 kavramdan biri olmadan diğeri olmaz.
Data Server: Database bağlantısını tanımlayan object'tir. Database instance'ı için user, password ve ip bilgisini depolar.
Physcial Schema: 2 database schema'sı(Oracle tanımında) tanımlanır. Bu schema'lardan biri data'yı diğeri ise ODI işleri(I$ ve C$ tablolarının bulundüğu çalışma alanı) okumak için.
Context : Bir enviroment(örnek prod, dev, test gibi) tanımlar. Kodu execute etmek için özel bir alan.
Logical Schema: Logical bir yapı için bir alias'tır.
Soru 14 : ODI'da scenario nedir?
Cevap 14 : Bir package, mapping, variable veya procedure component'i bittiği zaman bir scenario'da derlenir. Scenario, production için execution etme birimidir. scenario schedule edilebilir.
Elinize sağlık, bana çok faydalı oldu. Teşekkürler.
YanıtlaSil